Textil

Siden, sammet, trasa, lump var en gammal ramsa från när jag var liten, ca 60 år sedan. Idag arbetar jag främst med linne och siden.

Det som inpirerar mig mest när det gäller textilier och kläder är främst den japanska klädestraditionen runt 1700- och1800-talet. Ute på landsbygden var det fattigt och man tog det som fanns till hands, främst hampa. Sidenet fick bara de högst bemedlade använda. Linnet fanns inte och bomullen importerades och odlades inte förrän slutet av 1800-talet.

De kläder som lockar mig mest att formge är en försvenskad variant av komono i linne och siden. Praktiska och användbara till både fest och vardag.

Kimono för män med vid kjol samt fordrad med siden. Från 1700-talet och färgad i djup indigo. Ärmarna är dock opraktiska i dagligt bruk.
Denna kimono kommer att ligga som grund för de jag designar, främst i linne. Den första blir klar februari 2019.

Quiltad kappa i siden från 1920-talet. 

Batikmöster på en sidenkimono från 1800-talet. En rispasta används istället för vax för att blockera de ställen som ska förbli ofärgade.

En kimono för kvinnor att ha utanpå en fotsid kimono. Ärmarna används som fickor för förvaring.


Det är magiskt att använda kronbladen från rosorna i trädgården till att färga det silkiga Habotaisidenet, som sedan ska sys till exklusiva kimonos.

Akleja och klematis är också växter som används till direktfärgning. Mer gotländskt än så kan det knappast bli.